Teatrul: să schimbi felul în care privești lumea

Teatrul: să schimbi felul în care privești lumea

A juca teatru înseamnă a schimba felul în care privești lumea. Actoria înseamnă a fi autentic, a trăi aici și acum, a da curs imaginației și a empatiza cu personajele. Pentru a fi actor trebuie să înțelegi comportamentul uman.

De ce facem anumite lucruri? Numai atunci când înțelegem de ce facem ceea ce facem, ne putem înțelege cu adevărat pe noi înșine și pe ceilalți. Iar pentru asta trebuie să fim observatori onești ai propriei persoane și a celorlaltora. Iar odată ce aplicăm acest principiu vieții, reușim să atingem orice obiective ne propunem.

Ce ne învață practic teatrul?

  1. Lasă la o parte ego-ul

Cu toții avem mecanisme de apărare, care au rolul de a ne proteja de rănile emoționale. Aceste mecanisme de apărare operează la nivel inconștient pentru a ne ajuta să înedpărtăm sentimentele neplăcute. Dar atunci când ego-ul acționează în mod defensiv, judeacata noastră nu mai este clară și ne blocăm în ce privește dezvoltarea sinelui. Pentru a progresa și a învăța trebuie să acceptăm că am putea greși. Iar în teatru trebuie să acceptăm un feed-back sau critici din partea regizorului. și putem învăța din el, pentru ca mai apoi să începem să învățăm din feed-back-ul pe care îl primim în alte circumstanțe, în afara scenei.

2. Ascultă cu adevărat

Adesea abia așteptăm ca ceilalți să termine ce au de spus pentru a putea la rîndul nostru să vorbim. Dar a asculta cu adevărat nu înseamnă să ascultăm doar niște cuvinte, ci și ce vrea celălalt să spună. În teatru este nevoie să ascultăm cu adevărat ceea ce spun ceilalți actori pe scenă, să știm când să intervenim, să creăm o relație cu ceilalți. Cu ale cuvinte, înțelegm cu adevărat ce dorește și simte o altă persoană și ne putem conecta la ea.

3. Acționează și reacționează în fiecare moment

Abilitatea de a acționa și reacționa separă actorii buni de cei slabi. Iar acest principiu se aplică la aproape toate domeniile vieții. Ne putem pregăti mult pentru un examen, dar este important să reacționăm pe moment. Putem face planuri, dar este important să fim flexibili dacă situația o cere.

4. Înțelege comportamentul uman

Actoria și studiul comportamentului uman au multe în comun. Atunci când joci pe scenă, poți identifica ce simte și ce dorește personajul pe care îl interpretezi, empatizezi cu el și te poți transpune în pielea lui. Dacă îi înțelegm pe ceilalți putem acționa astfel încât să obținem ceea ce ne dorim, putem comunica asertiv și gestiona adecvat relațiile interumane.

5. Depășește rezistențele

Forța care ne ține pe loc atunci când nu reușim să facem ceva se numește rezistență. Rezistența este cea care ne împiedică să ținem dietă, care ne determină să amânăm lucrurile la infinit, să luăm decizii. În teatru este nevoie să luăm decizii în fiecare moment, să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă pe scenă, să facem ceva sau să spunem ceva neprogramat.

6. Fii vulnerabil

Capacitatea de a fi vulnerabil este probabil unul din cele mai mari beneficii obținute în urma actoriei. Fără a fi vulnerabili nu putem avea legături autentice cu oamenii, nu putem să acceptăm critica constructivă și nu ne putem înțelege pe noi înșine.

7. Iubește-te pe tine însuți

Poți da altora numai atâta dragoste câtă ai față de propria persoană. Iar atunci când ești pe scenă, înveți să crezi în tine, să te iubești pe tine, să primești admirația altora.